Αντιφασιστική παρέμβαση σε σχολεία της Σταυρούπολης

Αντιφασιστική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σήμερα από φοιτήτριες στο 3ο και 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης καθώς και στο 5ο  Γυμνάσιο Σταυρούπολης ενάντια στον εκκολαπτόμενο εθνικισμό και φασισμό που βρίσκει χώρο σε σχολεία της πόλης. Τα δύο Λύκεια έχουν αναστείλει την κατάληψη.

Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε σε μαθητές τονίζεται μεταξύ άλλων ότι  «Σήμερα, οι φασίστες κραυγάζουν «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Το αίτημα να απαγορευτεί στο γειτονικό λαό να χρησιμοποιεί το όνομα της Μακεδονίας είναι ιστορικά λαθεμένο και πρόδηλα επιθετικό. Κανένα κράτος και κανένας εθνικισμός δεν μπορεί να μονοπωλεί και να υπαγορεύει ονόματα στην άλλη πλευρά. Γύρω από αυτές τις σοβινιστικές θέσεις, συσπειρώθηκε ξανά ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η ελληνική κοινωνία, φιλοδοξώντας να εισπράξουν πολιτικά οφέλη: μισαλλόδοξοι παπάδες, απόστρατοι, ψεκασμένοι, εταιρίες-χορηγοί, και πρώτη η ναζιστική συμμορία των υπόδικων δολοφόνων» ενώ παράλληλα οι αντιφασίστες φοιτητές και φοιτήτριες επισημαίνουν ότι «δεν είναι τυχαίο ότι οι καταλήψεις που παρακινούν είναι ακίνδυνες για το σύστημα. Εμείς αξίζει να αγωνιστούμε με καταλήψεις για ένα μέλλον που θα μας χωράει όλες και όλους». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Εμείς, η νεολαία, είμαστε εκείνη που με τις τόσες ικανότητες και δεξιότητες, σε πείσμα όσων, θέλει να ζήσει αλλιώς. Παρά τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε όμως, ο δρόμος μας δεν θα είναι αυτός του εθνικισμού. 

Γιατί θυμόμαστε καλά τι συνέβη κάθε φορά που κυριάρχησε ο εθνικισμός κι η εθνικοφροσύνη: τις καταστροφές, το σφαγείο των παγκόσμιων πολέμων, τη μεταπολεμική «δημοκρατία» της εθνικόφρονας δεξιάς ή τη Δικτατορία. Δεν ξεχνάμε ποτέ τι έκαναν οι πραγματικοί αγωνιστές απέναντι στους ναζί, δεν ξεχνάμε τον Φύσσα, τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και τα υπόλοιπα θύματα του φασισμού.

Σήμερα, οι φασίστες κραυγάζουν «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Το αίτημα να απαγορευτεί στο γειτονικό λαό να χρησιμοποιεί το όνομα της Μακεδονίας είναι ιστορικά λαθεμένο και πρόδηλα επιθετικό. Κανένα κράτος και κανένας εθνικισμός δεν μπορεί να μονοπωλεί και να υπαγορεύει ονόματα στην άλλη πλευρά. Γύρω από αυτές τις σοβινιστικές θέσεις, συσπειρώθηκε ξανά ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η ελληνική κοινωνία, φιλοδοξώντας να εισπράξουν πολιτικά οφέλη: μισαλλόδοξοι παπάδες, απόστρατοι, ψεκασμένοι, εταιρίες-χορηγοί, και πρώτη η ναζιστική συμμορία των υπόδικων δολοφόνων.

Οι στόχοι των φασιστών, δεν αφορούν κάποιον -ανύπαρκτο- εξωτερικό εχθρό, αλλά την ίδια την κοινωνία. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, οι φασιστικές αυτές ομάδες που τώρα προσπαθούν να βρουν χώρο στα σχολεία είναι μέρος του συστήματος και μάχονται για τα συμφέροντα όσων μας κλέβουν τη ζωή. Είναι οι ίδιοι, άλλωστε, που κάθε φορά που οι μαθητές/ριες διεκδικούσαμε, κατέστειλαν τους αγώνες μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι καταλήψεις που παρακινούν είναι ακίνδυνες για το σύστημα. Εμείς αξίζει να αγωνιστούμε με καταλήψεις για ένα μέλλον που θα μας χωράει όλες και όλους. Να παλέψουμε ενάντια στους φραγμούς στην εκπαίδευση, στο νόμο Γαβρόγλου και τις αλλαγές που φέρνει, στις ελλείψεις καθηγητών, στην συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνο, φοιτητ(ρι)ές και μαθητ(ρι)ές από κοινού. 

Επειδή, απέναντί μας δεν είναι οι συνομήλικοί μας στις γείτονες χώρες, αλλά η φτώχεια, ο φασισμός, ο πόλεμος και η εκμετάλλευση.

ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!