in

Αναβλήθηκε η δίκη των τεσσάρων κατοίκων της Χαλκιδικής για την υπόθεση του δημαρχείου λόγω απουσίας Χρ. Πάχτα

Αναβλήθηκε η δίκη των τεσσάρων κατοίκων της Χαλκιδικής για την υπόθεση του δημαρχείου λόγω απουσίας Χρ. Πάχτα

Αναβολή για τις 15 Σεπτεμβρίου πήρε η δίκη των τεσσάρων κατοίκων από την Ιερισσό και την Μεγάλη Παναγιά που κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης και ότι εισήλθαν παράνομα στις υπηρεσίες του Δήμου Αριστοτέλη διακόπτοντας τη λειτουργία του.  

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Η δίκη αυτή αφορά τα όσα διαδραματίστηκαν στις 21 Μαρτίου του 2012 μετά τον άγριο ξυλοδαρμό 30 περίπου κατοίκων που βρίσκονταν στο φυλάκιο στις Σκουριές από 300 τραμπούκους της εταιρείας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, 300 εργαζόμενοι της εταιρείας με οχήματα του Δήμου Αριστοτέλη (δήμαρχος ήταν ο Χρήστος Πάχτας)  ανέβηκαν στο βουνό και χτύπησαν με άγριο τρόπο τους κατοίκους που ήταν στο φυλάκιο προκειμένου να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών από την εταιρεία. Οι κάτοικοι της Ιερισσού αλλά και άλλων χωριών συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνδρομή του δήμου στα επεισόδια και τον ρόλο του δημάρχου στα όσα συνέβησαν.

Να θυμίσουμε ότι ο δήμος Αριστοτέλη και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Χρ. Πάχτας δεν ήταν απλά ένας αμέριστος υποστηρικτής της εταιρείας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μεταβίβαση των μεταλλείων στην Ελληνικός Χρυσός και σύμφωνα και με το πόρισμα ορκωτών λογιστών  το οποίο βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα ο δήμος Αριστοτέλη εκείνη την περίοδο (2011-2014) δεχόταν «δωράκια» εκατομμυρίων ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός ως “φιλοδώρημα” για την περιβαλλοντοκτόνα δραστηριότητα στην περιοχή. 

Όπως τονίζει ο Λάζαρος Τόσκας, κατηγορούμενος στην δίκη και παρών στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο βουνό μιλώντας  στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4 και στους Απόστολο Λυκεσά και Λευτέρη Αρβανίτη τόνισε ότι μετά τον ξυλοδαρμό τους και την καταστροφή του φυλακίου, εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν την επόμενη μέρα έξω από το δημαρχείο χωρίς όμως να εισέλθουν σε αυτό. Τέσσερις κάτοικοι και όχι όλοι οι διαμαρτυρόμενοι εισήλθαν στο δημαρχείο και ζήτησαν από τους υπαλλήλους να απομακρυνθούν. Οι κάτοικοι αυτοί μπήκαν στον χώρο σε συνεννόηση με τον αντιδήμαρχο προκειμένου να διαφυλάξουν ότι δεν θα γίνουν ζημιές.

«Για τρεις μέρες εμποδίζαμε την λειτουργία του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμμετοχή του δήμου σε μια τραμπούκικη ενέργεια» σημείωσε ο Λ. Τόσκας τονίζοντας ωστόσο ότι οι υπηρεσίες του δήμου λειτουργούσαν κανονικά σε άλλα χωριά του δήμου και οι πολίτες εξυπηρετούνταν κάτι το οποίο επιβεβαίωσαν στην κατάθεσή τους ως μάρτυρες στην σημερινή δίκη δύο δημοτικοί υπάλληλοι.

Η δίκη αναβλήθηκε για τρίτη συνεχή φορά λόγω απουσίας του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Χρ. Πάχτα, ο οποίος ήταν και αυτός που έκανε την μήνυση. Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 60 ευρώ στον Χρ. Πάχτα για λιπομαρτυρία ενώ θα ακολουθήσουν νέες κλήσεις για τη δίκη που θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τον ξυλοδαρμό των κατοίκων ουδέποτε έχει γίνει δίωξη παρά το γεγονός ότι παρούσα στα όσα έγιναν ήταν η αστυνομία. 

Προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός για την επιβολή προστίμων στην εταιρεία 1, 7 εκ. ευρώ 

Στο τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών εκδικάστηκε η προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός για τα πρόστιμα που ενέκρινε  το Υπουργείο Περιβάλλοντος μετά από εισηγήσεις της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος ύψους 1,7 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και τα οποία αφορούν 21 παραβάσεις της νομοθεσίας.

Οι παραβάσεις αφορούν το Υποέργο της Ολυμπιάδας και στο Υποέργο  Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου των Μεταλλείων Κασσάνδρα και συγκεκριμένα την μη σύννομη μετακίνηση τοξικών προϊόντων, την απόκρυψη στοιχείων επικινδυνότητας προϊόντων και αποβλήτων από την αδειοδοτούσα αρχή, την ανεξέλεγκτη διαχείριση υγρών τοξικών αποβλήτων των επεξεργασιών τοξικών προϊόντων αλλά και παραβάσεις για διεξαγωγή δραστηριοτήτων που δεν είχε άδεια.

Η Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζήτησε να μην εκδοθεί οριστική απόφαση αλλά προδικαστική απόφαση καθώς ισχυρίζεται ότι αναμένονται αναλύσεις του Γενικού Χημείου του κράτους που αποδεικνύουν ότι τα απόβλητα στο ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακα δεν είναι επικίνδυνα. 

Παρέμβαση υπέρ της εταιρεία έκαναν τα σωματεία της Ελληνικός Χρυσός.

* Η φωτογραφία είναι από την επίθεση που δέχτηκαν οι 30 κάτοικοι στο φυλάκιο του αγώνα στις 21 Μαρτίου του 2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η απίστευτη ιστορία της Χριστίνας Μακνέα

Uzak/ Μακριά