in

Αμφίπολη: Ηρώο κατά παραγγελία του Μεγ. Αλεξάνδρου αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα;

Αμφίπολη: Ηρώο κατά παραγγελία του Μεγ. Αλεξάνδρου αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα;

Η ανασκαφή στο Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, μία από τις πιο πολυσυζητημένες αρχαιολογικές ανασκαφές παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την υπεύθυνη της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη, τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή και παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά και εκπροσώπων του επιστημονικού και πολιτικού κόσμου. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά ενώ έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες πολιτών που δεν μπόρεσαν να μπουν και έμειναν εκτός του κτιρίου. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αρχαιολόγου Κ. Περιστέρη εκτιμάται ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο του αρχιτέκτονα Δεινόκρατου που χρονολογείται το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. και έγινε κατά παραγγελία του Μεγ. Αλεξάνδρου μετά τον θάνατο του καλού φίλου και συναγωνιστή του Ηφαιστίωνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής ομάδας υπό την κ. Περιστέρη κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν κομμάτια που εκτιμάται πως είναι από τον εντυπωσιακό περίβολο και στα οποία αναγράφεται «παρέλαβον Ηφαιστίωνος» ενώ σε σημείο του μνημείου έχει χαραχθεί το μονόγραμμα του. 

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως οι συγκεκριμένες επιγραφές έχουν το χαρακτήρα συμβολαίου παραλαβής και δείχνουν πως μάλλον πρόκειται για ταφικό ηρώο προς τιμή του Ηφαιστίωνα κατά παραγγελία του Μεγ. Αλεξάνδρου, δηλαδή είναι λιγότερο πιθανό να έχει ταφεί ο ίδιος ο Ηφαιστίωνας στο σημείο.  Η εκτίμηση συμπίπτει και με σχετική αναφορά στο έργο του Πλούταρχου ο οποίος στους Παράλληλους Βίους αναφέρει πως ο Μεγ. Αλέξανδρος παρήγγειλε ηρώα προς τιμή του Ηφαιστίωνα σε όλη την επικράτεια.

Η ομάδα ανασκαφής του Τύμβου εκτίμησε πως πρόκειται για ταφικό μνημείο το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται με χρήματα και κατά παραγγελία του Μεγ. Αλεξάνδρου αλλά μετά το θάνατό του κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη.

Όσον αφορά τη σημερινή πορεία του έργου η Κ. Περιστέρη άφησε αιχμές για τη μη συνέχιση των ανασκαφών ενώ είπε πως πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης και στερέωσης ώστε σε κάποια χρόνια να γίνει επισκέψιμο και στο ευρύ κοινό.

Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις τις επόμενες ημέρες στον επιστημονικό κόσμο.

Κα. Μπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στην Καταλονία κέρδισε το αίτημα για δημοκρατία. Του Βασίλη Στόλη

Στην Αθήνα το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού