Ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας και τα τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία

Εμπλοκή με πολιτικές προεκτάσεις προκύπτει για άλλη μια φορά στην διοίκηση Μπουτάρη του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς με απόφαση της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης δεν ενέκρινε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που αφορούσαν το κανονιστικό πλαίσιο για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας καθώς και την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην Νέα Παραλία. 

Και πρόκειται για εμπλοκή και πολιτική γκάφα διότι η επιλογή της διοίκησης Μπουτάρη να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα σε χώρους της νέας παραλία ξεσήκωσε το προηγούμενο διάστημα θύελλα αντιδράσεων τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης και των ενεργών πολιτών που διεκδικούν περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο, όσο και στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης της Πρωτοβουλίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκμίσθωση των περιπτέρων Πολιτισμού και Αναψυχής (αναψυκτηρίων) στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε τρία από αυτά, είχε εγκριθεί με οριακή πλειοψηφία (19 υπέρ και 15 κατά) λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης 11 Ιουλίου.

Οι δύο αυτές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ακυρώνονται καθώς σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Γιάννη Σάββα, για το θέμα της Νέας Παραλίας πρέπει «η υπό κρίση απόφαση τυγχάνει µη νόµιµη και ακυρωτέα, ως προς το σηµείο κατά το οποίο αποφασίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισµάτων στον εξωτερικό χώρο συγκεκριµένων περιπτέρων (αναψυκτηρίων), αποκλείοντας την ανάπτυξη σε άλλα, διότι: α) Ελήφθη χωρίς την απαιτούµενη εκ του νόµου απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των µελών. Συγκεκριµένα, ελήφθη µε δέκα εννέα θετικές ψήφους και δέκα οχτώ αρνητικές, σε σύνολο σαράντα εννέα µελών του συλλογικού οργάνου, συνεπώς ελλείπουν έξι θετικές ψήφοι για τη νόµιµη λήψη απόφασης, δεδοµένου ότι η ειδική πλειοψηφία που απαιτεί η διάταξη σχηµατίζεται εφόσον συµπίπτει η βούληση του 1/2 των µελών πλέον ενός σε απόλυτους αριθµούς, δηλαδή αφαιρούµενης της µισής µονάδος επί µονού αριθµού µελών. β) Ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί εισηγητική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και σχετική διαβούλευση µε τους αρµόδιους κοινωνικούς και επαγγελµατικούς φορείς και οµάδες πολιτών. γ) Ελήφθη χωρίς γνωµοδότηση του συµβουλίου της αρµόδιας Δηµοτικής Κοινότητας. Τα προαναφερόµενα συνιστούν παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας».

Ενώ σε σχέση με το κανονιστικό πλαίσιο για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης αναφέρει ότι «η υπό κρίση απόφαση τυγχάνει µη νόµιµη και ακυρωτέα διότι ελήφθη χωρίς την απαιτούµενη εκ του νόµου απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των µελών. Συγκεκριµένα, ελήφθη µε δέκα εννέα θετικές ψήφους και δέκα οχτώ αρνητικές, σε σύνολο σαράντα εννέα µελών του συλλογικού οργάνου, συνεπώς ελλείπουν έξι θετικές ψήφοι για τη νόµιµη λήψη απόφασης, δεδοµένου ότι η ειδική πλειοψηφία που απαιτεί η διάταξη σχηµατίζεται εφόσον συµπίπτει η βούληση του 1/2 των µελών πλέον ενός σε απόλυτους αριθµούς, δηλαδή αφαιρούµενης της µισής µονάδος επί µονού αριθµού µελών. Περαιτέρω, ακυρωθείσης της απόφασης για λόγους εξωτερικής τυπικής νοµιµότητας, δεν εξετάζεται η εσωτερική νοµιµότητα αυτής».

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης δηλώνει σε ανακοίνωση της ότι «Διαφωνούμε με το σκεπτικό των αποφάσεων, το οποίο δεν εστιάζει στην ουσία, αλλά στη διαδικασία και θα προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα».

Παράλληλα η διοίκηση του δήμου σημειώνει ότι «Προκαλεί ερωτηματικά η βιασύνη με την οποία ορισμένοι άρχισαν να επιχαίρουν για δύο αποφάσεις που βάζουν προσκόμματα στην επίλυση δύο ζητημάτων ουσίας, που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες, στους επιχειρηματίες και εν γένει στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης
 
Στ. Καλαφάτης: Πρώτη σε προχειρότητες η διοίκηση Μπουτάρη

Δεν άργησε να τοποθετηθεί ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», και βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος σε δήλωση του τονίζει ότι «αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι η Διοίκηση Μπουτάρη δεν είναι σε θέση να διοικήσει ούτε... (γυάλινο) περίπτερο. Πολύ περισσότερο, δεν είναι ικανή να διοικήσει έναν Δήμο. Αναδεικνύεται, όμως, πρώτη σε προχειρότητες, οι οποίες απορρίπτονται –χωρίς τον παραμικρό έπαινο- από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τώρα είχε σειρά το –γραμμένο στο πόδι- σχέδιό της για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη Νέα Παραλία και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν μπήκε καν στην ουσία, αφού διαπίστωσε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είχαν την απαιτούμενη πλειοψηφία».

«Οι “Εντάξει” είχαμε προειδοποιήσει: Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν καταψηφίσαμε τις σχετικές προτάσεις της Διοίκησης, επισημάναμε πως ήταν πρόχειρες και προκαλούσαν προβλήματα, αντί να επιλύουν. Βάζουν, τώρα, σε νέες περιπέτειες τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης της περιοχής Αγίας Σοφίας. Όμως τι να περιμένει κανείς από μία διοίκηση που δεν γνώριζε ότι αυτές οι αποφάσεις χρειάζονται ενισχυμένη πλειοψηφία για να εγκριθούν;» σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Καλαφάτης και καταλήγει:

«Περιμένουμε τώρα να ρίξουν τις ευθύνες στην… αντιπολίτευση, που καταψήφισε, ώστε να καλύψουν την απουσία των δημοτικών τους συμβούλων οι οποίοι, για άλλη μία φορά, κατά την προσφιλή τους συνήθεια, υπέγραψαν στο παρουσιολόγιο και έφυγαν από την αίθουσα… Όμως με άδειες αίθουσες και παλιές ιδέες, διοίκηση δεν γίνεται».

Πηγή: stokokkino.gr