in

Αγορά Μοδιάνο: Η Θεσσαλονίκη δεν πουλά την ιστορία της

Αγορά Μοδιάνο: Η Θεσσαλονίκη δεν πουλά την ιστορία της

Διαμαρτυρία συνοδεία κρουστών πραγματοποίησε το τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και μέλη της “Θεσσαλονίκης-Ανοιχτής Πόλης” ενάντια στο ξεπούλημα της Στοάς Μοδιάνο. Η Αγορά Μοδιάνο είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό κτήριο κηρυγμένο ως μνημείο νεότερης ιστορίας το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας κελύφουςκαι λειτουργίας.

 

Το ΤΑΙΠΕΔ βγάζει στο σφυρί την ίδια την ιστορία της πόλης καθώς τόσο σε γεωγραφικό όσο και πολιτιστικό επίπεδο από την εποχή της ανέγερσής της η Στοά Μοδιάνο αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα κτήρια της Θεσσαλονίκης λειτουργώντας  ως το κέντρο της εμπορικής κίνησης της πόλης, σήμα κατατεθέν της.

Η Στοά Μοδιάνο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα και μηχανικό Ελί Μοδιάνο και η κατασκευή της ξεκίνησε το 1922 στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Επιστημονικοί φορείς, συλλογικότητες ανάμεσα σε αυτές και η δημοτική κίνηση “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη” έχουν ξεσηκωθεί διεκδικώντας να παραμείναι ο δημόσιος χαρακτήρας της Στοάς, να συνεχίσει η λειτουργία της ως αγοράς εδώδιμων προϊόντων, ως χώρος ανάδειξης της παραγωγής των προϊόντων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να αντισταθούν σε κάθε σχέδιο για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της στοάς ” Δεν είναι δυνατόν, με πρόσχημα τη οικονομική κρίση η ιστορία της Θεσσαλονίκης να παραδίδεται αμαχητί σε μια ισοπεδωτική προσέγγιση βιωσιμότητας με μόνο χαρακτηριστικό την οικονομική διάσταση, παραγνωρίζοντας το ιστορικό κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα του ιστορικού συνόλου” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία χρόνια η στοά βιώνει μια πρωτοφανή απαξίωση με το κέλυφός της να καταστρέφεται με αποτέλεσμα σε κάθε βροχή οι ένοικοι μικροκαταστηματάρχες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Παράλληλα τα μισά τουλάχιστον καταστήματα (ταβερνεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, καφεκοπτεία κ.α) έχουν κλείσει λόγω του οικονομικού μαρασμού που έφερε το Μνημόνιο και στο επίπεδο αυτό.

Τώρα έχουν απομείνει 35 από τα 80 καταστήματα οι ιδιοκτήτες των οποίων φοβούνται ότι το ξεπούλημά της στοάς θα σηματοδοτεί και το οριστικό τέλος τους καθώς στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η μετατροπή του σε ένα ακόμη μεγάλο και απρόσωπο εμπορικό κέντρο όπως έγινε με την Στοά Χιρς.

Να σημειωθεί  ότι το 47% των μετοχών της στοάς ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου το οποίο και πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ. Τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καθώς και παράγοντες της πόλης υπόσχονταν να αναδείξουν την αρχιτεκτονική του και την ιστορική του μνήμη με τις δεσμεύσεις αυτές να μένουν λόγια του αέρα. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που έρχεται από τον καιρό της πολιτιστικής πρωτεύουσας όπου τα κονδύλια τα οποία δόθηκαν σε εταιρεία για την αναβάθμιση της στοάς δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ για τον αρχικό τους σκοπό καθώς η εταιρεία πτώχευσε και η συντήρηση της στοάς έμεινε ακόμη μια ανεκπλήρωτη υπόθεση.

Καταστηματάρχες καταγγέλλουν  τέλος ότι στα πλαίσια των Μνημονιακών μέτρων, ρυθμίσεις των τελευταίων μηνών που αφορούν τις εμπορικές μισθώσεις από πλευράς του Δημοσίου κ.α. προετοιμάζουν την έξοδο των καταστηματαρχών από την ιστορική στοά.

Δείτε δηλώσεις από μέλη της Ανοιχτής Πόλης και του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ενός ιδιοκτήτη του παλαιότερου καφεκοπτείου της αγοράς Μοδιάνο

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φυλακές μηδενικής ανθρωπιάς. Της Αντας Ψαρρά

Με κάλπες θα αποφασίσει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για την αργία της Κυριακής