in

Άδειασε η Ειδομένη

Άδειασε η Ειδομένη

Σε λιγότερο από τον αναμενόμενο χρόνο εκκενώθηκε ο καταυλισμός της Ειδομένης με τα τελευταία 7 λεωφορεία να αναχωρούν σήμερα για δομές φιλοξενίας στην Βόρεια Ελλάδα. Ο αριθμός των προσφύγων που μεταφέρθηκαν με λεωφορεία ανέρχεται στους 5.000 ενώ αρχικά υπολογίζονταν πως στον καταυλισμό διέμεναν 8.500 πρόσφυγες

Πολλοί πρόσφυγες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εκκένωσης έφυγαν με τα πόδια για κοντινούς άτυπους καταυλισμούς και κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν στα γύρω βουνά προσπαθώντας να περάσουν στην γειτονική χώρα . Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές όσοι πρόσφυγες  διαμένουν σε αντίσκηνα στο βενζινάδικο της ΕΚΟ αλλά και σε ένα βενζινάδικο στους Ευζώνους.


  Photo credit: Δημήτρης Τοσίδης

Σήμερα φορτηγά του δήμου Παιονίας καθάριζαν το χώρο ενώ υπάλληλοι της καθαριότητας ξήλωνουν όσα πρόχειρα καταλύματα είχαν απομείνει. Υπάλληλοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έβγαλαν τα αντικείμενα από τις σιδηροδρομικές γραμμές και έκαναν τις απαραίτητες επιδιορθώσεις προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος κάτι το οποίο συνέβη με το πρώτο τρένο του ΟΣΕ να περνάει μετά από λίγη ώρα.

Τα βαγόνια των τρένων που τοποθετήθηκαν από τον ΟΣΕ για την στέγαση των προσφύγων θα μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη. 

Την περιοχή επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς αλλά για να δούμε την διαφορετική κατάσταση. Η επιχείρηση εξελίχθηκε όπως σχεδιάστηκε και όπως έπρεπε, με σεβασμό στις αρχές του ανθρωπισμού γι’ αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν κατατρεγμένοι να βρουν καλύτερη τύχη. Δεν είναι η Ελλάδα που τους εμπόδισε, που έφτιαξε φράχτες». Ο ίδιος πρόσθεσε πως “οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε οργανωμένους τόπους όπου θα καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες και θα οργανωθεί η τυχόν μεταφορά τους σε χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις συμφωνίες  που ισχύουν.” 


 

Κρεμασμένα ρούχα στα σύρματα, ζωγραφιές παιδιών στις σκηνές και τα καταλύματα των αλληλέγγυων, τα παιχνίδια και τα παπούτσια των μικρών προσφυγόπουλων  βρίσκονταν ακόμη εκεί να θυμίζουν τον περίπου ένα χρόνο “ζωής” της Ειδομένης ως το βασικό πέρασμα των προσφύγων στις βόρειες χώρες της  Ευρώπης.

Ενός άτυπου καταυλισμού  που δημιουργήθηκε λόγω της βασικής ανάγκης μετακίνησης στην γειτονική χώρα και στη συνέχεια από αντίστοιχα περάσματα στην Β. Ευρώπη και στον οποίο οι πρόσφυγες για μεγάλο διάστημα ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και χωρίς να διασφαλίζονται οι απαραίτητοι όροι υγιεινής παρά τις προσπάθειες των εθελοντών, των ΜΚΟ και των αλληλέγγυων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Ειδομένη υπήρξε για πάρα πολλούς μήνες η “φωνή” χιλιάδων προσφύγων που κατατρεγμένοι από τον πόλεμο ζητούσαν και ζητούν το δικαίωμα τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να ζήσουν με ασφάλεια σε  αξιοπρεπείς συνθήκες στην Βόρεια Ευρώπη.


Οι φράχτες που έστησαν οι αρχές της ΠΓΔΜ είναι επίσης εκεί για να δείχνουν τον πυρήνα της πολιτικής της Ευρώπης που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως εισβολείς και η λέξη “ελπίδα”  σε μια σκουριασμένη πινακίδα και τα συνθήματα στα βαγόνια των τρένων για ανοιχτά σύνορα για να θυμίζουν  τα χιλιάδες όνειρα που εγκλωβίστηκαν πίσω από τα συρματοπλέγματα των κλειστών συνόρων. 

Σταυρούλα Πουλημένη

Πηγή: Στο Κόκκινο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρουσίαση βιβλίου: Το Φύλο στην Ιστορία: Αποτιμήσεις και Παραδείγματα

Συρία: Ο ΟΗΕ καταμετρά 592.700 άμαχους σε πολιορκημένες περιοχές