59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: «To Φεστιβάλ είναι ιδέες, συναισθήματα, και σκέψεις»

Από τη 1 έως και τις 11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μια συναρπαστική, όπως τονίζουν οι διοργανωτές του, γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου, με παραγωγές εντός και εκτός των τειχών.

Γράφει ο Ιάσων Μπάντιος

O μεγάλος νικητής του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, το συναρπαστικό φιλμ Κλέφτες καταστημάτων του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα, ανοίγει το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, ενώ το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το συγκλονιστικό Κορίτσι του μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ, που απέσπασε τέσσερα μεγάλα βραβεία -σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm και Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»- επίσης στο Φεστιβάλ Καννών.

Στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου θα προβληθούν 20 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, 12 εξ αυτών σε πρώτη προβολή, τρεις στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», και πέντε που έχει ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα.  Παράλληλα θα προβληθούν και δέκα ταινίες μικρού μήκους.

Στο Διεθνές Πρόγραμμα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα έχουν επιλεγεί 15 ταινίες με οδηγό το θέμα της κλασικής τέχνης «caritas romana», και ενώ παρουσιάζεται και η πρωτότυπη έκθεση «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης», με έργα 15 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του Διαγωνιστικού.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος θα υπάρξει το Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/ Virtual Reality καθώς και το τμήμα Out of Competition και τους Ανοιχτούς Ορίζοντες. Παράλληλα θα υπάρξει αφιέρωμα με τίτλο «Ματιές στα Βαλκάνια», «Ειδικές Προβολές», η προβολή ριζοσπαστικών ταινιών με την επωνυμία «Film Forward», καθώς και η μεταμεσονύχτια ζώνη «’Round Midnight».

Στο 59ο Φεστιβάλ θα υπάρξουν αφιερώματα στους Χάιμε Ροσάλες, Νάνουκ Λέοπολντ, Κρίστομπαλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, στο queer ελληνικό σινεμά με 38 ταινίες μικρού μήκους, το αφιέρωμα «Πριν ξεσπάσει το κύμα» καθώς και το αφιέρωμα «Μαθήματα ζωής».

Τέλος, η Αγορά του ΦΚΘ, με πρέσβη τον Φοίβο Δεληβοριά θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2018 στην Αποθήκη Γ΄ (Λιμάνι), και θα φιλοξενήσει 15 κινηματογραφικά σχέδια στο 14ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, 12 ταινίες στα Agora Works in Progress, καθώς και περισσότερους από 220 διεθνείς τίτλους στο Agora Film Market.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου το πρωί της Δευτέρας η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό, «ένα φεστιβάλ κινηματογράφου είναι ταινίες, είναι άνθρωποι, είναι συναντήσεις, είναι δημιουργία, είναι ζύμωση. Είναι ένας κοινός τόπος για όσους το βιώνουν, μα πριν από όλα αυτά κάθε φεστιβάλ είναι ιδέες, είναι συναισθήματα, είναι σκέψεις, είναι λέξεις και ο αντίκτυπος τους. Είναι η αφορμή και το όχημα να κοιτάξουμε κάτω από την επιφάνεια, πέρα από τη βιασύνη του καθημερινού».

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδραδάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «δε θα μπορούσε να υπάρχει Φεστιβάλ χωρίς τους συνεργάτες, χορηγούς και υποστηρικτές του».

*Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε με live streaming σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Περισσότερες πληροφορίες στο filmfestival.gr