in ,

56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης- Τιμάται ο Νίκος Καβουκίδης

56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης- Τιμάται ο Νίκος Καβουκίδης

Ξεκίνησε χθες το 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, με την προβολή της ταινίας «Βικτόρια» (Victoria), του Σεμπάστιαν Σίπερ.

Στην εξαιρετική αυτή ταινία, η οποία κρατά το θεατή σε ένταση μέχρι το τέλος, κεντρική ηρωίδα είναι η Βικτόρια, μια Ισπανίδα που ζει στο Βερολίνο, η οποία ένα βράδυ αφού γνωρίζεται με κάποιους νεαρούς, θα βρεθεί μπλεγμένη  σε μια ληστεία. Το εντυπωσιακό στην ταινία του γερμανού σκηνοθέτη είναι, πως πρόκειται για ένα μονοπλάνο διάρκειας 144 λεπτών, που δύσκολα γίνεται αντιληπτό εάν ο θεατής δεν είναι υποψιασμένος.

Στο μεταξύ, η περιοχή γύρω από το Ολύμπιο και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ζει στους ρυθμούς του φεστιβάλ, με τους θεατές να σχηματίζουν ουρές μπροστά στα εκδοτήρια εισιτηρίων και τις αίθουσες.

Ένας άνθρωπος, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με τον ελληνικό κινηματογράφο, ένας αληθινός «εργάτης», όπως συνηθίζουμε να λέμε, του σινεμά, ο Νίκος Καβουκίδης, τιμάται φέτος από το φεστιβάλ.

Με μια δημιουργική πορεία 60 περίπου χρόνων, ως οπερατέρ, μοντέρ, σκηνοθέτης και παραγωγός, και γιος ενός πρωτοπόρου κινηματογραφιστή, του Γιώργου Καβουκίδη, ο Νίκος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1939 κι από μικρός μυήθηκε στο σινεμά από τον πατέρα του. Ο τελευταίος υπήρξε συνεργάτης του  Φιλοποίμενα Φίνου κι έτσι ο γιος του από μικρός βρέθηκε μέσα στα θρυλικά στούντιο και σύντομα αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.

Με δασκάλους το Φίνο και τον Ντίνο Κατσουρίδη, ο Νϊκος Καβουκίδης απέκτησε γερές βάσεις κι όταν το εκπαιδευμένο μάτι του Φίνου διέκρινε το ταλέντο του, φρόντισε να τον στείλει στην Ιταλία για να σπουδάσει διεύθυνση φωτογραφίας.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς σκηνοθέτες, όπως ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Ντίμης Δαδήρας, ο Βαγγέλης Σερντάρης, ο Χρήστος Σιοπαχάς, ο Νίκος Τζήμας, ο Γιώργος Κατακουζηνός, ο Αντώνης Κόκκινος, ο Ροβήρος Μανθούλης, ο Τάσος Ψαρράς κ.α.

Εκτός όμως από τις ταινίες στις οποίες έχει δουλέψει, από το 1957έρχισε να καταγράφει με την κάμερά του τα πολιτικά γεγονότα της χώρας. Έτσι, με δικό του υλικό, σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» (1974), στο οποίο κατέγραψε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Με αφορμή τη βράβευσή του από Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα προβληθεί η ταινία «Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955-2015», που έχει κάνει ο ίδιος τη σκηνοθετική επιμέλεια. Στην ταινία καταγράφεται η διαδρομή του από τα πρώτα του βήματα στη Φίνος Φιλμ μέσα από πρόσωπα και εικόνες από τις ταινίες στις οποίες έχει δουλέψει.

Στρα. Κερ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο φράχτης του Εβρου και οι θάνατοι στο Αιγαίο. Του Γιώργου Τσιάκαλου

Θεσσαλονίκη: Πεζόδρομος σήμερα η Λεωφόρος Νίκης