24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 30 Μαΐου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - Αντιδράσεις της αριστεράς για την «Κοινωνική Συμμαχία»

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, για συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία, την Τετάρτη 30 Μαΐου απευθύνει η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της.

Σε αυτά τα πλαίσια και οι εργαζόμενοι στα πλοία δεν θα πραγματοποιήσουν κανένα δρομολόγιο στις 30 Μαΐου καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην απεργία.

Από πλευράς της, η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι συμμετέχει στην 24ωρη απεργία.

«Η 30ή Μάη έχει αποφασιστεί ως ημέρα Παλλαϊκής κινητοποίησης με 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ από ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και τους συνδικαλιστικούς φορείς μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και επιστημόνων. Οι δέκα φορείς που συγκροτήσαμε την κοινωνική Συμμαχία, προκρίναμε αυτή τη μορφή δράσης ύστερα από επίπονο διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να αναδείξουμε τα κορυφαία προβλήματα της λιτότητας, της ανεργίας και της υπερφορολόγησης που έχουν οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες», αναφέρουν.

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ την προσεχή Τετάρτη 30 Μαΐου, συμμετέχοντας στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης και στην απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΕΚΘ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων, οι ίδιοι, αν και αρχικώς προσδιόρισαν 24ωρη συμμετοχή στην απεργία, λαμβάνοντας υπόψιν τη συμμετοχή των μαθητών σε προαγωγικές εξετάσεις, αποφάσισαν να συμμετέχουν με στάση εργασίας ως εξής:

Πρωί: από έναρξη βάρδιας έως 7.30 πμ
Απόγευμα: από 21.00 έως λήξη βάρδιας

Οι εργαζόμενοι καλούν τον κόσμο της Θεσσαλονίκης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 11 το πρωί μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, σε συντονισμό με την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις της χώρας, κηρύσσει 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ.

Η απεργία του κλάδου θα αρχίσει στις 06.00 της Τετάρτης 30/5/2018 και θα λήξει την ίδια ώρα της Πέμπτης 31/5/2018.

Στην απεργία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου (και των ΟΤΑ), διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας.

Ο δημοσιογραφικός κλάδος, συντασσόμενος με όλους τους εργαζόμενους, απεργεί και διεκδικεί:

-Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα

-Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις

-Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας

-Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

-Στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, ως αυτόνομου και αυτοδιοίκητου Ταμείου που καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου σε όλη τη χώρα. Να σταματήσουν οι εμφανείς και αφανείς προσπάθειες των θεσμών, της Eurostat και των εργοδοτών για την υπονόμευση της αυτοτέλειας του ΕΔΟΕΑΠ. Η Κυβέρνηση να πάψει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο στο θέμα του ΕΔΟΕΑΠ.

«Η «Κοινωνική Συμμαχία» είναι μια απάτη των γραφειοκρατών και του κεφαλαίου. Αγώνας ταξικός για ζωή και δουλειά με δικαιώματα» τονίζει σε ανακοίνωση της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και καλεί:

Τρίτη 29/5: Αθήνα, πάρκο Ελευθερίας (Μέγαρο Μουσικής), 6μμ - Θεσσαλονίκη, Καμάρα, 7μμ

Τετάρτη 30/5, Αθήνα, έδρα ΓΣΕΕ, 10.30πμ – Θεσσαλονίκη, Καμάρα, 10πμ

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

-Η 4η αξιολόγηση, με τα 88 νέα προαπαιτούμενα, θα φέρει νέα αντεργατικά μέτρα, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν σε όλα τα μνημονιακά μέτρα που έχουν μέχρι τώρα εφαρμοστεί και σε εκείνα που πρόκειται να εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες (περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια κ.ά.). Η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια είναι καθαρό ψέμα όσες διαβεβαιώσεις και να δώσει η κυβέρνηση. Ακόμα και αν αλλάξουν όνομα στα μνημόνια, η λιτότητα και ο αυταρχισμός ήρθαν για να μείνουν. Χρειάζεται αγωνιστικός απεργιακός ξεσηκωμός ενάντια στα καινούρια και τα παλιά μέτρα.

-Η «κοινωνική συμμαχία» που συγκρότησαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με εκπροσώπους εργοδοτικών ενώσεων (ΕΣΕΕ) και διαταξικούς επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς (ΓΣΕΒΕ, ΤΕΕ, ΟΕΕ, Δικηγορικοί Σύλλογοι κ.α.), εκφράζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και είναι μια αντιδραστική συμμαχία υποταγής των εργαζομένων στα συμφέροντα των εργοδοτών στα σχέδια της κυβέρνησης, των δανειστών και των μνημονιακών κομμάτων. Υμνεί τα ματωμένα πλεονάσματα, την «ανάπτυξη» της επιχειρηματικότητας και του κεφαλαίου, την ΕΕ και το ΔΝΤ, την εθνική συναίνεση για την «ισχυρή Ελλάδα». Κανένα συνδικάτο δεν πρέπει να συμμετέχει στην «Κοινωνική Συμμαχία». Απαιτούμε άμεσα την απόσυρση των συνομοσπονδιών από την αντιδραστική αυτή συμμαχία.

Η «κοινωνική συμμαχία» καλεί την «πανεθνική μέρα δράσης» στις 30 Μάη σε μια προσπάθεια για την ακύρωση της προσπάθειας αγωνιστικής έκφρασης της λαϊκής οργής και αγανάκτησης. Για τη μετατροπή των συνδικάτων σε ταξικούς «εταίρους» συνδιαλλαγής με το κεφάλαιο, για την καθολική παράλυση των μαχόμενων δυνάμεων του εργατικού κινήματος μπροστά στην ψήφιση των προαπαιτούμενων μέσα στον Ιούνιο.

-Το καθήκον του εργατικού κινήματος είναι να βάλει μπροστά τα εργατικά αιτήματα ενάντια στη ευρωμνημονιακή λαίλαπα,  να ακυρώσει τα αντιδραστικά σχέδια της «κοινωνικής συμμαχίας» των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, με σχέδιο για τη γενίκευση όλων των μικρών και μεγάλων αγώνων που έχουν ξεκινήσει (ενάντια στον αντιαπεργιακό νόμο, κινητοποιήσεις σε σχολεία νοσοκομεία και δήμους για προσλήψεις και για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, απεργία στις 25 Απρίλη όπου απέργησαν και διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, οι εργάτες της Λάρκο, οι συνταξιούχοι, και οι εκπαιδευτικοί).

Για να ξεδιπλωθεί η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος που θα ανοίξει το δρόμο για ένα δυνατό αγωνιστικό και απεργιακό κίνημα με συνέχεια και προοπτική. Που δεν θα αφήσει να περάσει η ματωμένη «μεταμνημονιακή ανάπτυξη». Με επίκεντρο τις εργατικές ανάγκες και διεκδικήσεις, για τη δουλειά, το ψωμί και τις ελευθερίες του σήμερα. Για την  αποτροπή του πολέμου, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Ενάντια σε κυβέρνηση, κεφαλαίο, ΕΕ και ΔΝΤ, εργοδοσία, σε σύγκρουση με τα σχέδια και τις επιδιώξεις της εργοδοτικής «Κοινωνικής Συμμαχίας» και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

-Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τις δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς και όλες τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος σε κοινή δράση με ένα αγωνιστικό σχέδιο δράσης, με διάρκεια και αποφασιστικότητα, για να περάσουν τα συνδικάτα και οι απεργίες στα χέρια των εργαζομένων.

-Βασικοί σταθμοί αυτής της πορείας.

-Στις 29 Μάη συγκέντρωση καταγγελίας ενάντια στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής με την συμμετοχή εκπρόσωπων του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ.

-Η απεργία της 30ης Μάη θα μας βρει στο δρόμο, απεργούς, ενάντια στην «πανεθνική ημέρα δράσης», ενάντια σε κεφάλαιο - ΕΕ - κυβέρνηση- υποταγμένο συνδικαλισμό και στην «κοινωνική τους συμμαχία».

-Για την Αθήνα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τη συγκέντρωση της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων στις 10.30πμ στα γραφεία της ΓΣΕΕ, για τη μαζική καταγγελία - διαμαρτυρία ενάντιά της. Διαδηλώνουμε στα γραφεία εργοδοτικών         οργανώσεων (ΣΕΒ κλπ) και τη Βουλή.

-Καλούμε τα σωματεία και τις εργατικές συλλογικότητες, τις οργανώσεις των φτωχών ελεύθερων επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των αγροτών, τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής νεολαίας να βρεθούν στον δρόμο σε κάθε βήμα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, στην ψήφιση των προαπαιτουμένων και του σφαγιαστικού Μεσοπρόθεσμου με πανεργατική απεργία οργανωμένη «από τα κάτω» τον Ιούνιο, με ταξικά αιτήματα και με στόχο την ακύρωση των προαπαιτούμενων μέτρων της 4ης αξιολόγησης που θέλουν να επικυρώσουν στη Βουλή πριν το eurogroup στις 21 Ιούνη.

Όχι σε παλιά και νέα μνημονιακά μέτρα.

Αυξήσεις, προσλήψεις, σταθερή δουλειά, μείωση ωρών εργασίας, για όλους.

Όχι  στις ιδιωτικοποιήσεις. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων.

Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για εξοπλισμούς. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικά, πολεμικά σχέδια.

Διαγραφή του χρέους. Έξω από Ευρώ και Ε.Ε».

Σε ανακοίνωση της η ΛΑΕ αναφέρει ότι "απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών". Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης καλεί στις 30 Μάη, στις 10.30΄π.μ. στη συμβολή των οδών Εγνατίας κ΄ Αγ. Σοφίας

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΛΑΕ Θεσσαλονίκης:

"Οκτώ χρόνια εφαρμόζονται οι μνημονιακές πολιτικές, και τα πλατιά λαϊκά στρώματα συνεχίζουν  να δεινοπαθούν κάτω από τα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές και η κυρίαρχη τάξη, και εφαρμόζουν σαν πειθήνια όργανα όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις και οι συνοδοιπόροι τους.

Η Λαϊκή Ενότητα θεωρεί πως οι εργατικοί συνδικαλιστικοί φορείς (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) που καλούν στην κινητοποίηση της 30ης Μάη, μαζί με εργοδοτικούς φορείς, δεν επιχειρούν μόνο να κρύψουν τη μακρόχρονη αδράνειά τους. Προχωρούν σε μια ποιοτική τομή. Το πλαίσιο το οποίο έχουν επεξεργαστεί ενσωματώνει τις διεκδικήσεις του ΣΕΒ  και γενικότερα της εργοδοσίας. Είναι σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και των αιτημάτων του εργατικού κινήματος.

Ταυτόχρονα, θεωρεί, πως αυτό που απαιτείται, είναι ένα μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων ενάντια στα μνημόνια, στην κυβέρνηση και στους συνοδοιπόρους της, ένα μέτωπο που θα ανατρέψει αυτές τις πολιτικές, και ταυτόχρονα θα προβάλλει και θα επιβάλλει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση στον αντίποδα των μνημονίων, της λιτότητας και της επιτροπείας.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες, τους ανεξάρτητα απασχολούμενους, τη νεολαία να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία στις 30 Μάη, να προβάλλουν και να απαιτήσουν:

-Την κατάργηση των μνημονίων και τη διαγραφή του χρέους

-Το σταμάτημα της αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας

-Τον τερματισμό της λιτότητας και την αύξηση μισθών και συντάξεων

-Τον τερματισμό της φορολογικής λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων

-Την επαναθεμελίωση του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου

-Τη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας

-Την αύξηση των δαπανών για δημόσια Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές ανάγκες

-Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και τη στήριξη του δημόσιου τομέα.

-Τη μείωση των δαπανών για πολεμικούς εξοπλισμούς".

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 30 Μάη στις 10.30΄π.μ. στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας.