in ,

1ο τριήμερο ιστορικού ντοκιμαντέρ στον Χορτιάτη

1ο τριήμερο ιστορικού ντοκιμαντέρ στον Χορτιάτη

1ο τριήμερο ιστορικού ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στα ελληνικά ολοκαυτώματα με τίτλο «Ματιές στην ιστορία» διοργανώνεται στις 19-20-21 Σεπτεμβρίου στον Χορτιάτη στην αίθουσα «Ι. Μανωλεδάκης»  από την «Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη»  και τον «Χορτιάτη 570».

Του Μπάμπη Νανακούδη

Εκδηλώσεις Λήθης…

Πριν 15 χρόνια, η «Κίνηση Πολιτών» και ο «Χορτιάτης 570» βλέποντας τον απαράδεκτο χαρακτήρα που είχαν πάρει οι εκδηλώσεις της κοινοτικής και στη συνέχεια της δημοτικής αρχής  για το Ολοκαύτωμα. Εκδηλώσεις ανούσιες και φολκλορικού περιεχομένου, που δεν είχαν καμία σχέση με το νόημα του μαρτυρικού γεγονότος της 2ας του Σεπτέμβρη. Και αφού προσπάθησαν, μάταια, να πείσουν τους «άρχοντες» του τόπου για τον υπαρκτό κίνδυνο να οδηγηθεί στη λήθη η θυσία των 149 αδικοχαμένων ανθρώπων μας από τους γερμανούς ναζί και τους ταγματασφαλήτες συνεργάτες τους.

Εκδηλώσεις Μνήμης…

Αποφάσισαν να παρέμβουν για την ουσιαστική διαφύλαξη και ανάδειξη της συλλογικής ιστορικής μνήμης του μαρτυρικού αυτού γεγονότος. Έτσι, στις 1 Σεπτέμβρη του 1999, διοργάνωσαν με πολλά εμπόδια, αλλά με απρόσμενα μεγάλη αποδοχή από τη κοινωνία του Χορτιάτη και όχι μόνον , την πρώτη κεντρική εκδήλωση μνήμης. «Μαρτυρίες από τα Ολοκαυτώματα της Ελλάδας» και ομιλητές- αφηγητές, επιζώντες και δήμαρχοι από τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, το Δοξάτο, το Κομένο,τα Κερδύλια, τη Μουσιώτισα, τη Κλεισούρα, το Μεσόβουνο, την Ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Χορτιάτη. Ανάμεσα τους, τιμώμενο πρόσωπο ο Μανώλης Γλέζος.

Ανάλογη η συνέχεια τις δέκα επόμενες χρονιές. Εκδηλώσεις με κυρίαρχο το λόγο και με θεματολογία επίκαιρη, που συνδεόταν όμως με το μαρτυρικό γεγονός του Ολοκαυτώματος.  Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Η άνοδος του νεοναζισμού στην Ευρώπη», «Παγκοσμιοποίηση – Πόλεμος  – Τρομοκρατία», «Πόλεμος και παράπλευρες απώλειες: Στον άμαχο πληθυσμό  – στη τέχνη και τον πολιτισμό – στο περιβάλλον – στην αλήθεια», «60 χρόνια μετά… τα Ολοκαυτώματα στον κόσμο συνεχίζονται», «Από το Άουσβιτς στο Γκουαντανάμο. Η φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης συνεχίζεται», «Πως γράφεται η ιστορία» κ.α.
Σ’όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις, συμμετείχαν ως ομιλητές σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης, της επιστήμης, των κοινωνικών κινημάτων, της δημοσιογραφίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον αείμνηστο Γιάννη Μανωλεδάκη, το Ζήση Παπαδημητρίου, τον Κώστα Βεργόπουλο, τον Τάσο Ψαρρά, το Γιώργο Τσιάκαλο, τον Αντώνη Μανιτάκη, τη Χρυσούλα Παλιαδέλη, τον Γιώργο Βότση, το Στέλιο Κούλογλου, τον Απόστολο Λυκεσά, τον Τριαντάφυλο Μηταφίδη, τη Ρίκα Μπενβενίστε, τον Ανδρέα Σεβιχά, τη Μαρία Βασιλάκου, το Νίκο Ιντζεσίλογλου, τον Περικλή Κοροβέση, τον Νικόλα Βουλέλη, το Γιώργο Μαργαρίτη, τον Παύλο Νεράτζη, το Γιώργο Αναστασιάδη, τον επιτετραμμένο της Παλαιστινιακής αρχής στην Αθήνα Ισματ Σάμπρι , αλλά και τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη και πολλούς άλλους. Και βέβαια όλες οι εκδηλώσεις ήταν «στολισμένες» με μικρές συναυλίες, κυρίως κλασσικής μουσικής, με ανάγνωση σημαντικών ιστορικών – λογοτεχνικών κειμένων από σπουδαίους ηθοποιούς, όπως ο αείμνηστος Δημήτρης Καρέλης και με μικρά θεατρικά δρώμενα.

Όταν η Μνήμη εμπνέει τη Νέα Γενιά

Πριν πέντε χρόνια, από το 2009, έγινε η αρχή μιας νέας σειράς εκδηλώσεων σε μία άριστη συνεργασία με το Γυμνάσιο και το Λύκειο Χορτιάτη, αλλά και με μαθητές και απόφοιτους του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (ιδιαίτερη αναφορά στον Μιχάλη Τραχαλιό) και πολλούς εκλεκτούς μουσικούς της πόλης μας. Έγνοια μας, η γνώση και η διατήρηση της συλλογικής ιστορικής Μνήμης, αλλά και η ένταξη της νέας γενιάς, δηλαδή των παιδιών μας, στη διαχείριση και αναβάθμιση τούτης της Μνήμης. Οι μαθητές, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες τους, δίνουν τον καλλίτερο εαυτό τους και παρουσιάζουν πέντε χρόνια τώρα, πάντα με τη συνεργασία μας, υπέροχες εκδηλώσεις, που υπερασπίζονται και τιμούν τη θυσία και τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Και εδώ αξίζει να αναφέρουμε και το πολύ καλό ντοκυμαντέρ με μαρτυρίες επιζώντων, παραγωγή του Γυμνασίου μας, όπου τα παιδιά μας έχουν σημαντική συμβολή. Δημόσιες ευχαριστίες για μια ακόμη φορά στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Χορτιάτη και βέβαια στους καθηγητές –ιες τους, με ιδιαίτερη οφειλόμενη αναφορά στους κ.κ. Νειλούδη, Πλακίδου, Κοεμτζοπούλου, Τοκαλατσίδης (Γυμνάσιο) και Αποστολίδου, Λαζαρίδου (Λύκειο). Η κοινή προσπάθεια – συνεργασία συνεχίζεται…

1ο 3ήμερο Ιστορικού Ντοκυμαντέρ

Και από φέτος, 15 χρόνια μετά τις «Μαρτυρίες από τα Ολοκαυτώματα», ξεκινάμε ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων. Επειδή πιστεύουμε ότι ο κινηματογράφος, η πιο λαϊκή τέχνη και ειδικότερα οι ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκυμαντέρ), παίζουν σημαντικό ρόλο στη διερεύνηση και διατήρηση της Μνήμης. Ξεκινάμε το 1ο 3ήμερο Ιστορικού Ντοκυμαντέρ στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη. Η φετινή θεματολογία θα αφορά τα Ολοκαυτώματα του Διστόμου, των Καλαβρύτων, του Κομένου, της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Χορτιάτη.

«Ματιές στην ιστορία»

Κάθε χρόνο οι ταινίες θα έχουν συγκεκριμένη ενότητα και θα αφορούν γεγονότα και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πραγματικότητας και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας. Θα προσπαθούμε να γίνεται επιλογή από τολμηρές και διαφορετικές κινηματογραφικές προσεγγίσεις στην πάντα ριψοκίνδυνη και απαιτητική διαδικασία που εμπεριέχει η δημιουργία του ιστορικού ντοκυμαντέρ, προσφέροντας έτσι ένα πολύπλευρο πορτραίτο της ιστορίας. Βασικό μέλημα των ταινιών της κάθε ενότητας θα είναι η διερεύνηση της προσωπικής και συλλογικής μνήμης και του ολοένα και πιο σημαντικού ρόλου της στην εξερεύνηση και κατανόηση του παρελθόντος, άρα και του παρόντος.

Στο φετινό τριήμερο θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

–    «Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» του Στέλιου Κούλογλου
–    «Καλάβρυτα. Άνθρωποι και σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη
–    «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» του Stefan Haupt
–    «Το Ολοκαύτωμα του Κομένου» του Χρήστου Βασιλόπουλου
–    «Το Χρονικό μιας Καταστροφής», του Άκη Κερσανίδη και  Χρύσας Τζελέπη

Παράλληλες  εκδηλώσεις

–     Συναυλία με το «Κουαρτέτο Εγχόρδων», με την ευγενική συμμετοχή μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
–    Συναυλία και θεατρικό δρώμενο με την ευγενική συμμετοχή μουσικών και τους μαθητές του Γυμνασίου Χορτιάτη.
–    Έκθεση με θέμα: «Εικόνες και ντοκουμέντα Κατοχής».

Σύντομα θα κυκλοφορήσει πλήρες πρόγραμμα και αφίσα του 3ήμερου , που φιλοτέχνησε και ευγενικά μας προσέφερε ο σπουδαίος ζωγράφος – χαράκτης Τάκης Τσεντεμαΐδης. Απέραντες οι ευχαριστίες μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

«Goλfω! director’s cut» στο θέατρο Αυλαία