100 χρόνια απο την Οκτωβριανή Επανάσταση: Προβολή και συζήτηση στο Στέκι του Δρόμου τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη

100 χρόνια απ' την Οκτωβριανή Επανάσταση και οι δραστηριότητες με αφορμή την επέτειο αυτή δεν είναι και λίγες. Αφίσες, εκδηλωσεις, ομιλίες, ενθετα σε εφημερίδες -φιλοκυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες-. Τοποθετήσεις νοσταλγικές, άλλες που ζητούν αυτοεπιβεβαίωση ότι συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο, άλλες πάλι που ξορκίζουν το κακό, τον βιασμό της ιστορίας που ήταν η Επανάσταση του '17.

Αν όμως τεθεί το ερώτημα ποια συμπεράσματα εξάγονται από τη μελέτη αυτού του κοσμοιστορικού συμβάντος, οι απαντήσεις δεν φαίνεται να είναι αρκετά ικανοποιητικές.

Απέναντι στις απόψεις που θεωρούν ότι ο σημερινός κόσμος είναι ο μόνος εφικτός, αλλά και πέρα από τις "επετειακές" και "νοσταλγικές" προσεγγίσεις, η Οκτωβριανή Επανάσταση αποτελεί πράγματι ένα τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός ώστε η αναφορά σε αυτήν ακόμα και 100 χρόνια μετά, έχει νόημα. Το νόημα, όμως, αυτό δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί στην εμβάθυνση της ουσίας του επαναστατικού φαινομένου ως τεράστιας κοινωνικής εφεύρεσης για την αλλαγή της ζωής των ανθρώπων. Αλλά και στην αναζήτηση των σύγχρονων δρόμων για μια -υπεραναγκαία σήμερα- στροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Θέλοντας να προκαλέσουμε έναν διάλογο ουσίας γύρω απ' το ζήτημα, οργανώνουμε μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα τα 100 χρόνια απ' την Οκτωβριανή Επανάσταση. Στην Θεσσαλονίκη η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13/11, στις 18:30, στο Στέκι του Δρόμου (Ιουστινιανού 11 &Βενιζέλου, 2ος όροφος), και περιλαμβάνει προβολή της πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας του αντιπροέδρου της Βολιβίας, Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα και στην συνέχεια συζήτηση.